Jarmat Oy kehittää innovatiivisia tuotteita hyödyntämällä ihmisille ja luonnolle vaarattomia teollisuuden sivutuotteita. Ratkaisuissamme alan johtavat tuoteominaisuudet yhdistyvät mahdollisimman pieniin ympäristövaikutuksiin, avaten aivan uudenlaisia menestyksen lähtökohtia niin yrityksille kuin yhteiskunnallekin.

Visionamme on tunnetuksi tuleminen globaalisti ympäristöystävällisten voiteluaineiden, merkintävärien ja lämmönsiirtonesteiden asiantuntijana. Haluamme, että asiakkaamme kokevat Jarmatin lisäarvoa tuottavana liiketoimintakumppanina, joka aktiivisesti ja tinkimättömästi ratkaisee heidän tarpeitansa.

 

Kestävän kehityksen alkulähteillä

Jarmat Oy:n taival sai alkunsa 1990-luvun alussa, puhtaan yläsavolaisen luontomaiseman keskellä. Iisalmelainen Matti Kyllönen teki metsäkoneurakoitsijoiden kanssa voiteluainekauppaa ja huomasi itse, kuinka kiristyvät ympäristövaatimukset ja öljyn jatkuva hinnannousu asettivat tuotteiden laadulle entistä kovempia haasteita. Koneiden piti suoriutua entistä nopeammin ja luotettavammin entistä vaikeammista urakoista, entistäkin kevyemmällä ympäristöjalanjäljellä.

Kyllönen tunnettiin jo tuolloin ehtymättömänä ideanikkarina, ja miellyttääkseen niin asiakkaitaan kuin luontoäitiäkin hän sai kauaskantoisen ajatuksen: hyödyntämällä luonnon omia antimia kaikki osapuolet pystyvät voittamaan. Mullistavat ajatukset yhdistyivät kärsivälliseen kehitystyöhön, teoriaa tukemaan saatiin innostunut joukko urakoitsijoita, jotka testasivat aikaansaannoksia ankarissa olosuhteissa ja kovassa käytössä. Ensimmäisenä markkinoille ylsivät metsä- ja elintarviketeollisuuden raaka-aineista kehitetyt, jäätymättömät ja täysin ekologisesti hajoavat tukinmerkkaus- eli motovärit. Niiden peruskomponenteista Kyllönen ryhtyi kehittämään täysin öljytöntä voiteluainetta esimerkiksi metsäkoneiden teräketjuihin.

Mielikuvituksen, rajoja rikkovan ajattelun, Tekesin tuotekehitystuen, metsäkoneyrittäjien testiverkoston ja osin sattumankin kautta syntyi tuote, joka sittemmin sai nimekseen Cobiolube® Chain – täysin öljytön voiteluaine, jonka suorituskyky vetää vertoja markkinoiden johtaville öljypohjaisille tuotteille. Yläsavolainen innovatiivisuus on onnistuneesti haastanut alaa hallinneet globaalit öljy-yhtiöt. Omiin vahvuuksiin, käyttäjälähtöiseen ajattelutapaan ja perisuomalaiseen päättäväisyyteen nojautuen on jälleen kerran saatu ihmeitä aikaan.